torsdag 29 september 2011

29 september

Mickelsmässodagen. Nordlige eller ostlig vind ger mild vinter, liksom regn utan blåst. Frost betyder att det kommer att frysa efter 1:a maj nästa år.

tisdag 27 september 2011

Abstrakta mönster 2

Genom kontroll av längden på de vita linjerna har man skapat en över- och underillusion av vävda trådar.
Swastikamönster
Mönster inspirerat av meanderslinga utgör ett passande mönster för män.
Virvlande vatten har inspirerat till detta mönster, som ger en sval effekt i en sommarklädsel.
Blommor i diamond-mönster

söndag 25 september 2011

Abstrakta mönster 1

Denna textur fångar ljus och skugga i porlande vatten.
För att väva ett sådant här mönster virade vävarna varp och inslagstrådar runt kort och färgade som knytbatik. Det här trycket visar ett liknande mönster i en mindre tidskrävande metod.
Denna tredimensionella effekt som uppstår genom olika vidd på linjer och mellanrum liknar mönstret som uppstår när man ser japanska takpannor i ett särskilt ljus.
Detta liknar en Western crazy quilt.
Spetsmönstret består av rutor och ränder med olika motiv.

onsdag 21 september 2011

21 september

Höstdagjämningen. Råder ostlig vind och barometern står högt får oktober angenämt väder och nästa sommar blir varm.

måndag 19 september 2011

Krysantemummönster

Krysantemum som planta och med fabler och annan litteratur om växten introducerades från Kina på 700-talet. Krysantemum är inte bara en av de fyra ädla växterna och en av måleriets fyra prinsar. Den är också Japans nationalblomma. Japanerna delade kinesernas tro att de som drack en brygd från plantan fick ett långt liv. Japanerna har utvecklat denna blomma, så det finns mer än fem tusen variationer, i många storlekar, former och färger, varav en del kan man finna blommande i olika säsonger. Enligt traditionen skall man bära naturens symboler på exakt tid på året, men Krysantemum anses vara en blomma för alla årstider.
Trots dess diamantform anses denna blomma genast kännas igen som en krysantemum av varje japan.
Masseffekten av dessa blommor tyder på att de är odlade i krukor och hänger ner i kaskader från en pedestal. Vita, gula och rostfärgade arrangemang syns ofta på hösten.
Den synbara naturligheten som kan ses i japanska blomsteruppsättningar är överfört till mellanrummen i arrangemanget av dessa krysantemum.

söndag 18 september 2011

18-21 september

Himmelsdagarna då svalorna flyttar bort. Åskar det under dess dygn betyder det att kommande år blir fruktsamt. Visar sig sidensvansar under samma tid kommer vintern tidigt och blir kall.

torsdag 8 september 2011

8 september

Marie födelse. En kort period med varmt väder är vanlig: "Mors-mässovärmen".

söndag 4 september 2011

4 september

Mosesdagen. All höstsäd måste nu vara i jorden, annars blir det ingen kärna i säden.

torsdag 1 september 2011

1 september

Egidiusdagen. Som vädret är denna dag kommer det huvudsakligen att vara under hela september. Är dagen torr kommer kvarnvattnet att tryta för mjölnarna under hösten.

September


September betyder egentligen "den sjunde månaden" som ett minne av den romerska kalender som hade 1:a mars som årets första dag. I bondepraktikan bär den namnet "höstmånad". Den första nattfrosten brukar sveda av blomsterlanden under början av september men i Skåne är månaden mer sensommar än höst.