fredag 31 augusti 2007

Naturaliekabinett


Utställningen Naturaliekabinett av Lillemor Lindbom och Elisabeth Rosén
visas på Vinslövs bibliotek under september månad.

"Helt apropå fick vi idén att celebrera Linné med naturaliekabinett i Linnés anda men i en modern tolkning. Elisabeth gjorde efterforskningar om bl a insekter på Entomologiska institutionen, Lunds Universitet och på Naturhistoriska Riksmuséet i Stockholm. Lillemor studerade vetenskapliga skrifter från 1800-talet om Jordens naturhistoria och fossila fynd av djur och växter. Sedan utförde vi våra konstverk huvudsakligen i textila material.

Samlingar av föremål från växt-, djur- och stenriket var en statussymbol på Linnés tid. Varje slott och herresäte ville skryta med sina rariteter. Linné fick i uppdrag av kungligheter och andra högt uppsatta personer att klassificera samlingarna. Senare donerades många föremål till universitet och muséer. De föremål som mottogs av Uppsala universitet sorterade Linné och de finaste lade han i en särskild hög till sig.

Våra naturaliekabinett vill vi emellertid gärna att så många som möjligt ska få se, så därför visar vi dem på Vinslövs bibliotek och kanske senare virtuellt."

Utställningen öppnar den 3 september kl 15.00.

Inskickat av Lillemor

3 kommentarer:

Anonym sa...

Helt makalöst....vilket arbete!!! Den utställningen skulle jag gärna vilja titta på....
Tack för ett vackert och inspirerande inlägg!

Anonym sa...

Hej Clara!
Visst är de små insekterna fascinerande! Man vill gärna se mer...

Sarah Nopp sa...

These are beautiful. Really, truly amazing. I am in awe of your work.
Stunning.