tisdag 26 augusti 2008

Underkläder

UNDERKLÄDER: EN KULTURHISTORIA

Så heter en bok som nyligen kommit ut på förlaget Signum/Atlantis ISBN 978-91-87896-93-4. Författare Britta Hammar, Kulturen i Lund och Pernilla Rasmussen, TextilMuseum i Borås. Har bara bläddrat i boken hittills. Men oh, vilka läckra plagg, kan verkligen inspirera till broderier. Och att brodera på underkläderna.

Nu för tiden förekommer det väl sällan att någon syr sina underkläder själv. Annat var det före nylonets tid. Då använde man tyger som crêpe de chine, toile och satin fleur, när det skulle vara fint.

HUSMODERNS PRESENTBOK 1934

innehåller flera beskrivningar på hur man syr underkläder, nattdräkter m m med olika typer av broderier och märkningar. Här ett par exempel på linne och benkläder.

Rosetten på den övre modellen är garnerad med tyll. "Mönstret ritas upp på tyget, dubbel tyll tråcklas fast under, och i den uppritade linjen syr man en förstygnsrad med två trådar av sextrådigt moulinégarn. Därefter broderar man stjälksöm med moulinégarn. Då hela rosetten är broderad klippes tyget bort så att motivet kommer att framträda i tyll."

Nedre modellen har applikationer av satin fleur på linne i toile. "Bladen kalkeras upp på tyget och klippas ur. Man tager den blanka sidan av tyget till räta och tråcklar fast ett blad i sänder, syr hålsömmarna som bilda bakgrund och broderar fin stjälksöm med silke i färg över kanten. Om man så vill kan man taga en del blad av den blanka och en del av den matta sidan av tyget, för att få fram kontrastverkan."Lillemor

Inga kommentarer: