fredag 18 januari 2008

Att göra om på 1920-talet

På det glada 20-talet var det nog inte så mycket återbruk utan mest nyskapande. Kläderna var de snyggaste på hela 1900-talet. Så för att göra om ett klädesplagg eller dylikt, måste man nog ha någon speciell orsak. Jag har hittat en sådan i boken Husmoderns handarbetsbok från 1929 under rubriken HUR•MAN•ÖVERKLÄDER•SKOR av Elisabeth M. Glantzberg (Birgittaskolan.)


Kapitlet inleds så här: "Hur ofta är ej den moderna unga kvinnan ställd inför problemet, vilka skor skall jag ha till min nya klänning? Om man är i en stad är det ju enkelt nog, om börsen så tillåter, att genast skaffa skor som passa, men vill jag vara ekonomisk, ställer sig saken litet annorlunda. Vi vilja därför i det följande giva några praktiska råd och anvisningar hur man själv kan kläda över sina skor och genom att välja lämpligt tyg, få dem att harmoniera med dräkten

Sedan följer en noggrann beskrivning hur man går till väga. Förutsättningen är dock att skorna är av tyg och har träklack. Och tyget som man klär över med antas vara siden. Tillvägagångssättet visas i följande illustrationer.

Inskickat av Lillemor

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag tycker oxå att kläderna på tjugo-talet var de klart snyggaste. Fast jag gillar oxå sextio-talets kläder mycket.

HexagonLady sa...

Pachwork from Sweden

www.123minsida.se/Ejdelens-Textil