söndag 20 januari 2008

Att göra om på 1930-talet

30-talet präglades av depression och arbetslöshet. Då gällde det att ta tillvara allt material och det kom många gör-det-själv-böcker. Och det var ju husmödrarna som skulle göra allt, även om det var så i en hel del familjer, att frun hade ett avlönat arbete, medan mannen var arbetslös. Här kommer ett tips ur Husmoderns Köksalmanack 1934: BLUSARNA - MODETS ÄLSKLINGSBARN

"Ärade ekonomiska läsarinna! Tag först en titt på alla lappar, inklusive gamla söndersprättade klänningar, som ni har, tag också en titt på sommarklänningarna på vinden. Vi skulle mycket misstaga oss, om ni inte rent av kan få ut två blusar av det lagret.

N:r 1 är en blus av fjolårets tvättsidenklänning i naturfärg, som krympt erbarmligt. Gör resolut en blus eller kanske två av den. Modellen bild 1 passar utmärkt - kanske de gamla ärmarna duga. Men livet är säkert alldeles för trångt över bröstet, så där stickar ni på en isättning med knäppning.Och var så snäll och sy verkliga knapphål, så att knapparna gå att knäppa, annars ser blusen inte lika vårdad ut.Knapphålet markeras och om man syr i löst tyg trädes knapphålets kontur upp med täta stygn för hand eller med en maskinsöm. Knapphålet klippes sedan upp med en knapphålssax. Knapphålsstygnen sys över kanten med inträdning. Då båda sidorna äro sydda tager man ett par stygn vid den inre ändan av knapphålet. De skola bilda underlag för tränsen.

Och så den prickiga tunna klänningen, som gått sönder under armarna, varför inte göra en blus som på bild 2 Gör den hög i halsen, om det nu klär er, bär den annars uppknäppt. Men knäppt är mycket chic!"


Inskickat av Lillemor

Inga kommentarer: