lördag 23 februari 2008

Att göra en vända på 50-talet

Det har under långa tider varit vanligt att man syr om ett slitet plagg genom att sprätta itu det, vända tygbitarna och sy ihop dem till ett nytt plagg. T ex en kappa kunde bli en klänning. Så också på 1950-talet, åtminstone i början på decenniet. Det framgår av boken "Vi lagar Vi lappar Vi stoppar", utgiven av Aktiv hushållning, Statens Priskontrollnämnd, Stockholm. Nr 5, årgång 1951.

Beskrivning finns på hur man vänder slitna kragar och manschetter på en skjorta. Rubriken är MANNENS SKJORTA - KVINNANS PROBLEM. Det är alltid husmoderns uppgift att söka förebygga skador och reparera plaggen men... Hon måste försöka göra sin familj klädmedveten så långt detta nu går. Husmodern vet att minskade utgifter på klädkontot är nödvändigt för att inte tvingas pruta av på sådant som mat och möjligheter till rekreation. Man kan inte längre följa den moderna slogan som heter: "Köp, slit och släng". Och detta skrevs alltså 1951. Det påstås att denna slogan lanserades på 1960-talet av inredningsarkitekten Lena Larsson.

Men det finns dock en Brasklapp när det gäller lagning och den citeras 2 gånger: Varje lagning är berättigad, om den resulterar i ett användbart plagg under förutsättning av den är snabb utförd. Vissa lagningar är berättigade även om de tar lång tid att utföra, nämligen de som resulterar i ett fullgott plagg.
En av de lagningar som beskrivs som berättigad visas nedan: En typisk skada på damunderbyxor. Skadan är förorsakad av att grenkilen - vilket ofta är fallet på konfektionerade byxor - är skuren alldeles för rak, något som framgår av hålets figur.


Efter lagning är byxan "enligt erfarenhet" nu starkare än den var som ny.

Inskickat av Lillemor

1 kommentar:

Ulla sa...

Jag minns sådana byxor och hål! Jag är över femtio år och lärde hemma, att man inte får slänga något, som man senare kan behöva eller använda till något. Därför har jag nu förvarningsproblem men också härliga förråd att söka genom. - Byxorna blir vackra dockor.