lördag 2 februari 2008

Att göra om på 2000-talet

Återbruk har de senaste åren blivit en miljöfråga. Vi vill komma bort från slöseriet av jordens resurser och minska på sopberget. En del saker återvinns till nya produkter av samma slag och annat görs om till något helt annat ändamål. Recycling har blivit en ny rörelse. Det finns flera föregångare att inspireras av.

År 2003 började återvinningsprojektet Do Redo. En bok har utkommit som heter Do Redo - Konsten att slakta en tröja. Tröjor kan man filta i tvättmaskin och sy väskor av.

Bea Szenfeld, nu aktuell på Liljevalchs vårsalong, har bl a gjort en vandringsutställning som heter "Too much is never enough 2006". Hon gör om gamla kläder till nya kreationer genom att sy på knappar, band, gamla broderier, skinn, fjädrar, delar av gardiner. Den rosa vespan är med på utställningen för att det förekommer en likadan som mönster på en av klänningarna.

Avfall och spill används mycket till smycken. Skärvor av porslin, delar av slaktade datorer och skrivmaskiner. I min "bra-att-ha"-låda har jag länge haft färgkartor med olika "dropp"-formade lappar av läder och mocka. Hopsatta med band genom stansade hål. Som gjorda för hängsmycken! Dekoren är spill av flock, ett sammetsliknande material som går att applicera på tyg, skinn, papper, trä, glas, m m.

Prover på hängsmycket Folly
Hängsmycket Corny består av kasserade diaramar, restgarner, pärlor (ofta från slaktade halsband).


Inskickat av Lillemor

Inga kommentarer: