torsdag 19 november 2009

Tema Sakral konst

ALTARBRUN, ANTEPENDIUM och BURSA, vad är det? Dessa föremål hör hemma i kyrkan och om deras funktion kan Du läsa bl a i Vävmagasinet nr 3/09 (www.vavmagasinet.se). Det har som tema just Svensk kyrkotextil. Vävmagasinet har nu som tillägg i sin titel "Textil tidskrift", vilket innebär att innehållet spänner om ett större textilt område än vävning. De sakrala textilierna representerar både vävning, broderi och t o m en knyppling. En annan som formgivit knypplad konst och andra textiler, som t ex mässhakar, för kyrkliga ändamål är Sten Kauppi. Läs boken om honom av Majlis Stensman.

Det är ett välfyllt nummer med artiklar om kyrkoårets liturgiska färger och historien bakom dessa, om bevarande och restaurering av textilier samt med reportage om textilateljéer och firmor med kyrklig tillverkning, nutida och historiska. Men ämnet kyrklig textil skulle kunna fylla flera nummer.

I Hovmantorp i Småland finns t ex Marianne Nilsson med många textila uppdrag, främst till kyrkorna i Växjö stift (www.sakraltextil.se). I skriften Memoria nr 4 2001, utgiven av Kulturföreningen Memoria, Växjö, berättar Marianne om en del uppdrag med kyrkliga textilier som hon haft.

Mässhake till Älmhults kyrka
I artikeln finns även mycket intressant information om religiösa symboler och kyrklig terminologi. För den som vill studera detta ämne mer finns Frithiof Dahlbys bok från 1957 "De heliga tecknens hemlighet". Kan hittas på antikvariat.

Den mest betydande konstnären genom tiderna med ateljé för kyrkliga textilier har jag inte funnit omnämnd. Vet Du vem jag tänker på?

Lillemor

Inga kommentarer: